Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Review – PressureEasy

Header-veterinaire-nascholing-presure easy

Door Annemiek Bosma – Vind jij het ook lastig om bij het intuberen de cuff goed op te blazen? Het lijkt misschien een onbelangrijk detail, maar als je ‘m te hard opblaast kan het schade geven aan de luchtpijp van je patiënt. Van de andere kant krijg je bij een onvoldoende opgeblazen cuff lekkage van anesthesiegassen. In deze review testen wij de PressureEasy, een klein hulpmiddel waarmee je altijd weet dat de cuff van je tube voldoende opgeblazen is én blijft.

Benieuwd naar onze ervaringen met de PressureEasy? Lees dan verder.

 

Wat is het?

De PressureEasy is een hulpmiddel dat je aan het ventiel van je tube koppelt. Bij het opblazen van je cuff verschijnt er een groen streepje in het venster wanneer de cuff goed is opgeblazen. Hiermee is de PressureEasy een gemakkelijk alternatief voor de methode waarbij je -terwijl je lucht door de tube blaast- de cuff opblaast tot je niets meer hoort teruglekken. Een prima methode is, maar soms lastig voor mensen die nog niet vaak gedaan hebben of wanneer de ruimte te rumoerig is.

Na het opblazen van van de cuff kun je ervoor kiezen om de PressureEasy weer los te koppelen of vast te laten zitten. Wanneer je de PressureEasy aan het ventiel van je cuff laat zitten kun je zien of de cuff niet leegloopt tijdens de ingreep. Een cuff kan namelijk niet alleen leeglopen doordat de cuff beschadigd is, maar ook doordat stikstof lucht uit de tube onttrekt. In dit laatste geval vult de PressureEasy de cuff aan met lucht uit het reservoir waardoor de cuff op de juiste spanning blijft.

veterinaire-nascholing-presure-easy-tubes

De PressureEasy werkt alleen met zogeheten “Low pressure, high volume” endotracheaal-tubes. Dit zijn tubes die geen ronde, maar een ovaalvormige cuff hebben. Hierdoor is er een groter contactgebied van de cuff met de luchtpijp waardoor er minder kans is op beschadiging van en necrose van de luchtpijp.

 

Hoe werkt het?

De PressureEasy heeft twee slangetjes waarvan je er in principe maar één nodig hebt, namelijk het kortere slangetje met het cilindrische uiteinde. Deze sluit je aan op het ventiel van je tube. De langere slang, de pressure feedback line, past tussen je tube en het anesthesie-systeem en hoeft enkel aangesloten te worden wanneer je patiënt aan de automatische beademing hangt.

veterinaire-nascholing-presure-easy-collage

  1. Intubeer je patiënt, controleer of je tube goed zit en maak deze vast.
  2. Sluit het kortere slangetje met het cilindrische uiteinde stevig aan op het ventiel van de ‘pilot balloon‘.
  3. Sluit eventueel de pressure feedback line aan wanneer je de patiënt automatisch gaat beademen
  4. Vul een 10 cc spuit met lucht en sluit deze op de onderkant van de PressureEasy aan.
  5. Vul je cuff langzaam met lucht. Wanneer de groene indicator in het venster verschijnt is je cuff voldoende opgeblazen.
  6. Je kunt er nu voor kiezen om de PressureEasy los te koppelen of om deze te laten zitten. Als je het laat zitten kun je gedurende de anesthesie monitoren of de cuff voldoende opgeblazen blijft.

Let op: je kunt niet via de PressureEasy de cuff weer leegmaken! Het is een eenrichting-systeem. Wanneer je te snel lucht in je cuff blaast kan het gebeuren dat de indicator ‘voorbij het indicatievenster schiet’. In dat geval moet je de PressureEasy eerst loskoppelen, lucht uit je cuff halen om daarna weer je PressureEasy aan te sluiten en je cuff goed op te blazen. Een heel gedoe, dus vandaar mijn tip om de cuff langzaam op te blazen.

Hetzelfde geldt voor het ontcuffen aan het eind van de ingreep wanneer je besluit je PressureEasy te laten zitten. Je moet deze dus eerst loskoppelen voordat je de lucht uit de cuff kan halen. Doe je dit niet, dan blijft door het eenrichtingssysteem van de PressureEasy de cuff opgeblazen en beschadig je bij het verwijderen de luchtpijp en de stembanden.

veterinaire-nascholing-presure-easy-opstelling

 

Gebruiksgemak

Ik vind de PressureEasy erg gemakkelijk in gebruik. Gewoon een kwestie van aansluiten en rustig opblazen. Het enige nadeel is dat er door de PressureEasy een eenrichtingsverkeer ontstaat. Dat zorgt ervoor dat zolang de PressureEasy aangesloten is, je geen lucht uit de cuff kan halen. Zeker als je de PressureEasy gedurende de ingreep aangesloten blijft moet iedereen er goed van op de hoogte zijn dat ze eerst de PressureEasy moeten ontkoppelen vóórdat ze de cuff leeg kunnen halen.

Zelf had ik er in het begin wel een beetje moeite mee om blindelings zo’n ‘gadget’ te vertrouwen. Maar bij diverse patiënten hebben we de cuff opgeblazen volgens de geëikte methode en via de PressureEasy. Bij beide methodes gebruikten we ongeveer evenveel lucht om de cuff op te blazen. Met de PressureEasy over het algemeen nog ietsje minder waardoor de cuff minder druk uitoefent op de wand van de luchtpijp.

 

Conclusie

De PressureEasy is een handig hulpmiddel waarmee je gemakkelijk je cuff tot de juiste druk kan opblazen. Daarnaast kun je gemakkelijk monitoren of tijdens je ingreep de cuff netjes op spanning blijft. Het enige nadeel is dat door de PressureEasy een eenrichtingssysteem ontstaat waardoor je deze eerst moet loskoppelen voordat je lucht uit de cuff kan halen.

 

Verkrijgbaarheid

De PressureEasy kost € 19,00 en is o.a. verkrijgbaar bij Veterinary Technics.

nieuws, reviews

toegevoegd op januari 12, 2015

Tags:, ,