Home Nascholing per onderwerp Agenda Reviews Contact  

 

Veterinaire app review – ASPCA intoxicatie app

collage-veterinaire-nascholing-header

Door Annemiek Bosma – “Mijn kat heeft aan de rododendrons in de tuin geknabbeld. Kan dat kwaad?” “Mijn labrador heeft twee suikervrije kauwgompjes opgegeten. Moet ik bang zijn voor xylitol vergiftiging?” Zomaar wat voorbeelden van vragen die je als paraveterinair aan de telefoon kan krijgen. En hoewel het natuurlijk altijd aan te raden is om met een dierenarts te overleggen, is het soms al handig om te weten of het spoed is of misschien wel even kan wachten. Daarom testen we dit keer de ASPCA intoxicatie app. Een Engelstalig app die bij veel vergiftigingen je zou kunnen helpen bij het bepalen van het risico en informatie geeft over de symptomen.

Benieuwd of deze app handig werkt en volledig genoeg is? Lees dan verder!

 

collage-veterinaire-nascholing-1

Wanneer je de app opent kom je in het startscherm terecht. Hier kies je de diersoort, je hebt keuze uit hond, kat, paard en vogel. Konijnen, knaagdieren en fretten staan helaas niet in de app. Nadat je een diersoort hebt gekozen kun je kiezen om wat voor type vergiftiging het gaat. De categorieën ‘planten’, ‘voedsel’ en ‘medicatie’ spreken voor zich, maar wat moet je je precies voorstellen bij ‘warm weather hazards’?

collage-veterinaire-nascholing-2

Na het aanklikken van een categorie kun je de stof selecteren uit een alfabetische lijst. Aan de kleur  die achter de stof staat kun je al een beetje een idee krijgen of het ernstig is of wel meevalt. Wanneer je een stof aanklikt kom je in het volgende scherm. Hier vind je de mogelijke symptomen. De app geeft ook aan of het noodzakelijk is om actie te ondernemen. Omdat de app in eerste instantie gemaakt is voor eigenaren staat er eigenlijk niet meer dan of contact met een dierenarts nodig is.

In sommige gevallen kun je ook met een calculator berekenen hoe groot het gevaar is. Dit is natuurlijk altijd handig om een inschatting te maken. Maar laat de uiteindelijke beslissing of een patiënt moet komen toch voor de zekerheid altijd over aan een dierenarts. Er spelen namelijk toch altijd veel meer factoren mee.

Conclusie
De ASPCA intoxicatie app is een mooi vormgegeven app die makkelijk in gebruik is. De lijst met stoffen is uitgebreid en bevat naast medicatie ook planten en huishoudelijke artikelen. Omdat de app ontwikkeld is voor diereigenaren, staan er geen behandel-adviezen in. Toch is de app wel handig voor paraveterinairen en dierenartsen omdat je in een oogopslag kan zien wat de te verwachten symptomen zijn. Daarnaast is het ook een handig hulpmiddel om snel op te zoeken of een bepaalde plant toxisch is of niet.

Verkrijgbaarheid
De app is gratis te downloaden in de Play Store (Android) en de Apple App Store ( iOS).

 

nieuws, reviews

toegevoegd op januari 26, 2015

Tags:, ,

One Response to “Veterinaire app review – ASPCA intoxicatie app”

  1. […] interessant voor paraveterinairen, denk bijvoorbeeld aan de Vet Nurse Quick Reference app en de ASPCA Intoxicatie App. Goede reden om de app-reviews ook hier te […]